RVS, Roestvast staal

RVS, wat is dat eigenlijk?

1912, Engeland. Toen er gezocht werd naar een ‘zo goed mogelijk’ materiaal om de geweerlopen van de gevecht strijders uit te vervaardigen kwam men uit op een samenstelling die vele voordelen bood, zoals slijtvastheid, goede ruwheidsoppervlaktekwaliteit en thermische geleidbaarheid (goede warmtegeleider). Deze ontwikkelde legering, met een hoog chroomgehalte van minimaal 10,5% en een laag koolstofgehalte van maximaal 1,2%, werd onderschreven als RVS, Roestvast Staal en/of INOX staal. Al snel vond roestvast staal (RVS) ook de weg buiten de wapenindustrie en wordt nu gebruikt in vele toepassingen als chemische industrie, scheepsbouw, constructiebouw, keukenapparatuur, ruimtevaart en nog vele andere.  

RVS/INOX, Roestvrij staal of Roestvast staal?

De naam RVS wordt in eerste instantie vaak verkeerd gezegd; In de volksmond noemen we het Roestvrijstaal. Dit is een verkeerde benaming omdat RVS wel degelijk roest, hierover zo dadelijk meer. De juiste benaming is dus Roestvast staal (RVS/INOX).

Daarnaast zijn er vele varianten van roestvast staal. De samenstelling van de legering bepaald daarbij de kwaliteit. Hieronder, in het kort, de 3 meest gebruikte:

 • type 202; Dit is het type roestvast staal wat voornamelijk binnen gebruikt wordt
 • type 304; Een bekende roestvast staal kwaliteit binnen Nederland. Zowel binnen als buiten toepasbaar en wordt vaak gebruikt in de bouwwereld. Tevens is deze soort goed te polijsten voor een mooi oppervlakte
 • type 316; Dit is het type roestvast staal dat veel gebruikt wordt binnen agressieve milieus om corrosie te voorkomen

Voordelen

Roestvast staal biedt uiteraard vele voordelen, welke hieronder kort staan opgenoemd:

 • Corrosieweerstand; Het hoog gelegeerde RVS is goed bestand tegen ‘roest’. Het roest echter wel, maar de staaleigenschappen van RVS zorgen ervoor dat het materiaal niet zo snel ‘doorroest’ als normaal staal. Dit vanwege een ‘dunne beschermde laag’ van bepaalde atomen, ook wel een ‘legering’ genoemd. In principe kun je RVS vergelijken met een ‘normaal’ metaal, alleen dan met een beschermingslaagje eromheen
 • Hittebestendigheid; RVS houd zich goed sterk bij hoge temperaturen
 • Uiterlijk; RVS heeft een chique uiterlijk en wordt daarom onder andere ook veel toegepast binnen- en buitenshuis
 • Verwerkbaarheid; Mede dankzij de huidige metaalbewerkingstechnieken is RVS relatief eenvoudig te werken (knippen, zagen, lassen, boren, laseren, frezen)

Een ander puntje het netjes bewerken ervan een specialisme is dat weinig mensen goed beheersen. Uiteraard hebben wij hier wel de juiste vakmensen voor in dienst.

Onderhoud

Vele bedrijven en consumenten hebben een andere kijk op het onderhoud van RVS. Terwijl de ene beweerd dat je er totaal geen onderhoud aan hoeft te plegen probeert de andere je ervan te overtuigen dat al het RVS zo goed als iedere maand moet worden ingepoetst met een speciale RVS reiniger.

En gek genoeg hebben al deze mensen een kern van waarheid. Het is namelijk van vele factoren afhankelijk wat voor onderhoud uw RVS product nodig heeft.

Denk bijvoorbeeld aan de locatie (staat RVS in contact met zeewater of andere chemische stoffen?) of gebruik (een RVS leuning wordt meer ‘gebruikt’ dan een RVS steun welke is ingebouwd in de muur)
Onze ervaring heeft ons geleerd dat onze roestvast stalen producten eens in de paar maanden ‘gepoetst’ mogen worden met een RVS reiniger naar uw keuze. Het aanbod hierin is zeer divers en de leverancier van deze producten hebben allen zo zijn eigen kijk of zijn of haar product. Het poetsen is uiteraard wel nodig om de glans en uitstraling van het RVS te behouden (vette vingers en ander stof maakt het RVS ‘dof’) en om (roest)vlekken, ook wel vliegroest genoemd, te voorkomen.

J v/d Mortel – Hekwerken & Poorten en RVS?

J v/d Mortel – Hekwerken & Poorten is, zoals u wellicht weet, in veel meer gespecialiseerd dan enkel hekwerken en poorten. Zo zijn wij o.a. al sinds enkele jaren expert op het gebied van RVS producten. In ons team van vakmensen bevinden zich specialisten welke zich veel bezig houden met het bewerken en verwerken van roestvast staal. De perfecte afwerking en duurzame productiewijze zijn dan ook van groot belang bij het laten slagen van uw RVS product.

Zo hebben wij in het verleden al vele roestvast stalen producten mogen vervaardigen waar onze klanten zeer tevreden mee zijn. Zo hebben wij onder andere geproduceerd:

 • RVS hekwerken
 • RVS poorten
 • RVS trapleuningen
 • RVS (constructie)steunen
 • RVS bloembakken
 • RVS (naambord)letters
 • RVS brievenbussen
 • RVS tuintafels
 • RVS Lampen
 • RVS sierwerken

En zo kunnen we nog wel een aardig lijstje bij elkaar krijgen met welke producten we nog meer hebben én kunnen produceren van roestvast staal. Twijfelt u over een mogelijkheid? Vraag het ons gerust!

Waarom roestvast staal bij J v/d Mortel?

Eerder heeft u al kunnen lezen dat roestvast staal uitstekend geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen vanwege zijn chique uiterlijk en eenvoudige onderhoud. Daarnaast heeft RVS vaak een kenmerkend ‘geborstelde’ uitstraling waar vele van ons voor vallen en het daarom graag willen gebruiken als decoratie- en gebruiksobject.

Het roestvast staal dat gebruikt wordt bij J v/d Mortel is gekenmerkt vanwege de stabiele kwaliteit. Dit betekend dat het roestvast staal voorzien is van een ‘leveranciers-certificaat’ dat aantoont dat het gebruikte roestvast staal ook daadwerkelijk vervaardigd is uit kwalitatief uitstekend RVS. Zo willen wij de kwaliteit waarborgen die wij u beloven.

Daarnaast hebben wij de kennis en vakmannen in huis om uw RVS wens zo perfect mogelijk te verwezenlijken. Wij beschouwen uw ‘wens’ als onze uitdaging en proberen zo altijd een eindresultaat neer te zetten waar we beiden met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

 

Bent u geïnteresseerd in een RVS product, vervaardigd door J v/d Mortel – Hekwerken en Poorten? Of twijfelt u of uw gedachte wel mogelijk is om tot RVS product vervaardigd te worden? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op, dan zullen we samen, onder het genot van een kopje koffie, de mogelijkheden bespreken en zoeken naar de gewenste oplossing!

 

⁄ ⁄ By Marijn Roefs

 

« Ga terug naar overzicht